top of page
Kevin Touitou

מהי רפואה סינית? תשובה לקטנטנים ולגדולים

עודכן: 26 בפבר׳ 2020

בפוסט הזה אני אנסה לענות לשאלה ''מהי רפואה סינית'' בצורה פשוטה, בשפה שכל ילד מגיל 5 ומעלה יוכל להבין מה אני עושה בקליניקה ומה זה בדיוק אומר להיות מדקר. מן מאמר שמסביר את הרפואה הסינית על רגל אחת. הרעיון הגיע לאחר שביקשו ממני מגלגל''צ להששתתף בתוכנית רדיו בו אענה לשאלותיו של ילד שרוצה להיות מטפל ברפואה סינית כשיהיה גדול.


אף אחד לא אוהב להיות חולה, נכון? אז כשאנחנו חולים אנחנו מגיעים לרופא שבודק אותנו ונותן לנו תרופה שתעזור לנו להרגיש יותר טוב. ככה זה עובד היום, גם אצל המבוגרים, כשאבא ואמא לא מרגישים טוב הם מגיעים לרופא כדי לקבל ממנו תרופה.


האם ידעת שפעם זה לא היה ככה? בסין, לפני הרבה מאוד שנים, אנשים היו מגיעים לרופא כשהם הרגישו טוב. כן, כן, הם לא היו מגיעים לרופא כשהם חולים אלא כשהם בריאים.


- ''בשביל מה צריך רופא אם אני לא חולה?''

האמת שזאת שאלה מצויינת. פעם אנשים היו מגיעים לרופא כאשר הם בריאים כדי למנוע מחלות. קוראים לזה ''רפואה מונעת''. זאת אמרת שהתפקיד של הרופא היה, בעיקר, לדאוג שכל המטופלים שלו יהיו כמה שיותר בריאים ולכמה שיותר זמן. למעשה, הרופא היה מקבל כסף רק כאשר מטופליו היו בריאים. ברגע שהמטופל היה חולה הוא היה מפסיק לשלם עד שהרופא היה מצליח להחזיר אותו למצב בריאותי טוב.

הרופא הסיני היה קובע למטופליו ביקור קבוע, לפי מצבו הבריאותי של כל המטופל. במפגש הרופא היה בודק את המטופל בצורה יסודית כדי לוודא שלא מתפתח אצלו מחלה. בנוסף, הוא היה מסביר למטופל איך הוא צריך לאכול, מה אסור לו לאכול, איזה תרגילים ופעילות גופנית עליו לעשות. לאחר מכן הוא היה מציע טיפול בדיקור סיני. במידת הצורך הרופא היה מציע למטופל לקחת צמחי מרפא שהוא הכין עבורו.


מהי רפואה סינית
היין והיאנג - סמל לאיזון

- איך הרופא הסיני יודע לזהות מתי מתחילה מחלה?

הרפואה הסינית מדברת על איזון. כדי להסביר מה זה איזון היא משתמשת במושגים יין ויאנג.

היין והיאנג הם בעצם שני הפכים, למשל היום והלילה. יום זה יאנג ולילה זה יין. חם וקר, חם זה יאנג וקר זה יין. מצד שני הרפואה סינית מסבירה שהיין והיאנג משלימים אחד את השני, למשל בלי לילה אין יום ובלי יום אין לילה. בלי יין אין יאנג ולהפך. כדי שיהיה איזון צריך את שניהם.

למשל, אתה עכשיו בחופש גדול, נכון? נגיד שאתה קם בבוקר וממש בא לך לראות טלוויזיה. סוף סוף אתה בבית בבוקר ולא בבית הספר, אתה רוצה לנצל את ההזדמנות שיש לך יום פנוי כדי להתפנק.

צפייה בטלuויזיה היא פעילות ''יינית'', אם תעביר את כל היום מול הטלוויזיה אתה גורם להפרעה באיזון הכוחות שבגוף שלך. כדי לשמור על איזון ובריאות טובה חושב להקפיד על פעילות גופנית = פעילות יאנגית, גם בחופש הגדול. רכיבה על אופניים, שחייה, ריצה, כדורגל ... כל אלו פעילויות יאנגיות.




- מה זה דיקור ואיך זה יכול לעזור שלא אהיה חולה? כדי לענות לשאלה הזו, נצטרך לדבר על מושג שנקרא צ'י. צ'י הוא אנרגית החיים.

אני יודע ש''אנרגיה'' זאת מילה שיכולה להשמע קצת מוזרה ומסובכת, גם למבוגרים, אז בוא נקרא לזה ''כוח'' ונגיד שצ'י זה בעצם הכוח שמאפשר לגוף שלנו לעבוד כמו שצריך. אותו הכוח, הצ'י, זורם בגוף בצורה מדויקת ומאפשר ללב, לכליות לכבד ... לכל אבר של הגוף שלנו לפעול כמו שצריך.

כשהצ'י, אותו כוח שמניע את הגוף שלנו, ''נתקע'' אז מתחילות הבעיות. תחשוב על צינור השקיה שדרכו עוברים המים כדי להשקות את הצמחים שבגינה, מה קורה כשמשהו נתקע בתוך הצינור? המים לא מצליחים לצאת מהצינור או שלא יוצאים מספיק מים מהצינור.

הצ'י נתקע בגלל שיש חוסר איזון בגוף האדם. זוכר שדיברנו על איזון ויין ויאנג?

חוסר איזון יכול לקרות בגלל בעיה גופנית אך גם בגלל בעיה רגשית כמו עצבות, כעסים או מחשבות מרובות.

כדי להחזיר את הזרימה התקינה והטובה של הצ'י בגוף, המטפל משתמש בנקודות שיודעות להזכיר לגוף שלנו איך להיות בריא. אלו הן נקודות הדיקור. זאת אומרת שאין במחטים של הדיקור שום חומר, זאת לא תרופה שמבריאה, זאת פעולה שמעודדת את הגוף להיזכר איך לחזור לעבוד כמו שצריך. קצת כמו ללחוץ על כפתור של מחשב, הלחיצה היא לא מה שגורם לדברים לקרות על מסך המחשב, היא רק מזכירה למחשב שהוא צריך להפעיל תוכנה מסוימת.

נקודות הדיקור פזורות לאורך כל הגוף, יש לנו מאות נקודות כאלו. לא רק הרופאים הזינים מכירים את הזרימה של הצ'י ואת נקודות הדיקור, גם לוחמי קונג-פו ואומנויות לחימה אחרות. ההבנה הזאת מאפשרת להם להכיר טוב יותר את הגוף ואת הכוח שלהם.


- חוץ מדיקור מה עוד עושים אצל הרופא הסיני?

בנוסף לדיקור הסיני, המטפל ברפואה סינית יודע להשתמש בצמחי מרפא, להדריך את המטופל על תזונה נכונה - מה מתאים לאותו מטופל לאכול ומה לא, וגם לבצע טכניקות כמו עיסוי ותרגילים.


מהי רפואה סינית דיקור סיני צמחי מרפא טווינא ותזונה
הצ'י, כוח החיים שזורם בגוף



מקווה שנהנתם מהמאמר. מוזמנים לשאול שאלות, אשמח להגיב ולענות.

קווין טויטו, מטפל ומרצה ברפואה סינית.







526 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

תגובות


bottom of page